Τί είναι η οστεοπόρωση & πώς αντιμετωπίζεται;

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και της ποιότητάς τους, ώστε αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο λεπτά και εύθραυστα. Έτσι, προκαλείται αυξανόμενο κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.

Το κάταγμα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά οστεοπορωτικά θεωρούνται κυρίως τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης, των ισχίων, του καρπού και του ώμου. Για να γίνει ένα κάταγμα σε ένα οστεοπορωτικό οστό, δεν χρειάζεται μεγάλη κάκωση. Ένα κάταγμα ισχίου μπορεί να συμβεί μετά από μια απλή πτώση, ενώ ένα κάταγμα στη σπονδυλική στήλη αρκετές φορές γίνεται σιγά-σιγά χωρίς καν να το αντιληφθεί ο ασθενής. Έχει χαρακτηριστικά λεχθεί ότι «αν η υπέρταση είναι ο ύπουλος δολοφόνος, η οστεοπόρωση είναι ο ύπουλος κλέφτης». 

Επιπολασμός-Συχνότητα:

Από μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ, έχει αποδειχθεί ότι 29% των γυναικών (δηλαδή το 1/3 περίπου) και 18% των ανδρών ηλικίας 45-79 ετών, παρουσιάζουν κάποιου βαθμού οστεοπόρωση. Στην Ελλάδα, έχει βρεθεί ότι σε άτομα άνω των 60 χρόνων, 19% των γυναικών και 11% των ανδρών παρουσιάζουν οστεοπόρωση.

Πότε αρχίζει η απώλεια της οστικής μάζας;

Μέχρι την ηλικία των 20-25 ετών, κάθε μέρα, ο οργανισμός δημιουργεί λίγη παραπάνω ποσότητα οστού (οστική μάζα) από αυτή που καθημερινά καταστρέφει. Έτσι, γύρω στα 25 μας αποκτούμε τη μεγαλύτερη οστικής μας μάζα, που έχουμε στη διάρκεια της ζωής μας. Την υψηλότερη αυτή οστική μάζα την ονομάζουμε «κορυφαία οστική πυκνότητα» και έχει μεγάλη σημασία για το αν θα κάνουμε ή όχι οστεοπόρωση αργότερα. Μετά την ηλικία των 35 περίπου ετών αρχίζει βαθμιαία απώλεια οστικής μάζας που αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο και συνεχίζεται με διακυμάνσεις σε όλη την υπόλοιπη ζωή.

Ο ρυθμός απώλειας είναι αρχικά ίδιος στους άνδρες και στις γυναίκες και κυμαίνεται από 0,3 - 0,5% το χρόνο. Το φυσιολογικό αυτό ρυθμό απώλειας ακολουθεί στις γυναίκες φάση επιταχυνόμενης οστικής απώλειας της τάξεως του 2-3% το χρόνο, που αρχίζει στην περίοδο της εμμηνόπαυσης και συνδέεται στενά με την ελάττωση του επιπέδου των οιστρογόνων στο αίμα. Η φάση αυτή σύμφωνα με τις υπάρχουσες μέχρι σήμερα γνώσεις διαρκεί 6-10 χρόνια, οπότε επανέρχεται σε βραδύ ρυθμό οστικής απώλειας που φθάνει το 0,3- 0,5 %. Σε μερικές γυναίκες (20%) ο ρυθμός αυτός οστικής απώλειας μεγαλύτερος του 3% (έως 7%) (fast bone loosers).

Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοπόρωσης;

Η διάγνωση της οστεοπόρωσης γίνεται σήμερα με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας, μιας εξέτασης που δεν πονάει, έχει ελάχιστη ακτινοβολία και διαρκεί 10 λεπτά. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας μπορεί να γίνει στη σπονδυλική στήλη, στο ισχίο, ή και στα δυο ανάλογα με την κρίση του ιατρού. Σε νεαρότερες ηλικίες είναι προτιμότερος ο έλεγχος της μέσης, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες ο έλεγχος του ισχίου, με την προϋπόθεση ότι είναι υγιές.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν Εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων με τις οποίες μπορεί να αναγνωρίσουν πιθανές αιτίες που προκαλούν απώλεια οστικής μάζας. Μερικές από τις εξετάσεις είναι:

  •  Ασβέστιο (και φωσφόρος) αίματος
  • Συλλογή ούρων 24ώρου για μέτρηση ασβεστίου (και φωσφόρου)
  • Εξετάσεις για την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα
  • Επίπεδα παραθορμόνης στο αίμα
  • Επίπεδα τεστοστερόνης (και γενικά ορμονών φύλου) στους άνδρες
  • 25-ύδροξυ-βιταμίνης D (υπολογισμός αποθεμάτων βιτ. D στον οργανισμό)
  • Εξετάσεις Βιοχημικών δεικτών, όπως NTX και CTX ορού ή/και ούρων

Πώς αντιμετωπίζεται η οστεοπόρωση;

Σήμερα υπάρχουν πολλά φάρμακα για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης τα οποία αυξάνουν την οστική πυκνότητα και ελαττώνουν την πιθανότητα για κάταγμα, και τα οποία είναι υπεύθυνος να τα χορηγήσει ο θεράπων ιατρός (ορθοπεδικός, γυναικολόγος ή ενδοκρινολόγος). Δίδεται επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατροφή και την άσκηση. Για τη θεραπεία των καταγμάτων ακολουθείται βεβαίως η ανάλογη ορθοπεδική πρακτική.

Πώς προλαμβάνεται η οστεοπόρωση;

Η οστεπόρωση σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας, ωστόσο έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας. Η άσκηση, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου με τις τροφές, η αποφυγή ή ο περιορισμός του καπνίσματος και γενικότερα η γνώση των παραγόντων κινδύνου αποτελούν την καλύτερη άμυνα ενάντια στην οστεοπόρωση.

Κλείστε το ραντεβού σας στην «ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ» στα τηλ. 2109703356 ή 2109705668, καθημερινά 6:30 πμ - 9:00 μμ & Σάββατο 7:00 πμ - 2:30 μμ.