Πώς να προφυλαχτείτε από τον ιό της ιλαράς

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί από τις αρχές του προηγούμενου έτους περισσότερα από 100 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα. Αφορά κυρίως παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα άτομα από τον γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων είναι και οι επαγγελματίες υγείας. Η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με το αντιεμβολιαστικό κίνημα μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

ΑΙΤΙΑ

Η ιλαρά προκαλείται από τον ιό της ιλαράς, έναν περιβαλλόμενο από κάψα ιό, που περιέχει μονόκλωνο RNA σαν γενετικό υλικό.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η ιλαρά μεταδίδεται αερογενώς με την αναπνοή, το βήχα ή το φτέρνισμα, καθώς και με επαφή   με υγρά από τη μύτη και το στόμα ενός μολυσμένου ατόμου. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική - το 90% των ανθρώπων που δεν έχουν ανοσία και μοιράζονται τον ίδιο χώρο με ένα μολυσμένο πρόσωπο θα νοσήσουν- και μπορεί να μεταδοθεί από το άτομο που έχει εκτεθεί στη νόσο σε ένα άλλο, τέσσερις ημέρες πριν έως και τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 9-12 ημέρες (σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 20 ημέρες

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, καταρροή, κοκκίνισμα των ματιών και γενικά, ένα κηλιδοβλατιδώδες, ερυθηματώδες εξάνθημα. Οι επιπλοκές της ιλαράς είναι σχετικά κοινές και κυμαίνονται από σχετικά ήπιες όπως διάρροια, έως πιο σημαντικές όπως πνευμονία, φλεγμονή του μέσου ωτός, εγκεφαλίτιδα, κ.α Οι επιπλοκές είναι συνήθως πιο σοβαρές σε ενήλικες που προσβάλλονται από τον ιό.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η κλινική διάγνωση της ιλαράς γίνεται βάση των συμπτωμάτων. Η εργαστηριακή διάγνωση της ιλαράς μπορεί να γίνει με την επιβεβαίωση των θετικών αντισωμάτων IgM ιλαρά ή η απομόνωση του RNA του ιού της ιλαράς από αναπνευστικά δείγματα. Για να δούμε αν το εμβόλιο μας καλύπτει ελέγχουμε τα ΙgG αντισώματα

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ-ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

Το εμβόλιο της ιλαράς γνωστό ως MMR (Measles-Mumps-Rubella) είναι ένας συνδυασμός εμβολίου το οποίο παρέχει προστασία για τρία νοσήματα: ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά και το οποίο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις: η 1η δόση σε ηλικία 12-15 μηνών και η δεύτερη σε ηλικία 4 έως 6 ετών. 

Σε ειδικές περιπτώσεις (έγκυες γυναίκες, άτομα με καρκίνο, άτομα με μειωμένο αμυντικό σύστημα) που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει από ιλαρά και έρθουν σε επαφή με άτομο που νοσεί από ιλαρά, μπορεί να χορηγηθεί υπεράνοσος γ-σφαιρίνη για να προστατευθούν από την ιλαρά. Η γ-σφαιρίνη μπορεί να χορηγηθεί το αργότερο μέχρι και 6 μέρες από την ημέρα που το άτομο ήρθε σε επαφή με τον ασθενή και μπορεί να του εξασφαλίσει πλήρη προστασία ή σε περίπτωση που νοσήσει θα εμφανίσει ηπιότερα συμπτώματα.

Το ιατρικό διαγνωστικό κέντρο ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ προσφέρει την εξέταση των ΙgG & IgM σε προνομιακή τιμή:

IgG:      15 ΕΥΡΩ

IgM:      15 ΕΥΡΩ

Για το ραντεβού σας καλέστε μας στο 210 970 33 56 ή 210 970 56 68 και μέσω email στο info@iepivlepsi.gr