Τί είναι το TEST ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τί είναι το TEST ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ;

Είναι μια προληπτική, απλή, σύντομη ανώδυνη και αποτελεσματική εξέταση, που χρησιμοποιείται ευρύτατα σε όλον τον κόσμο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σε ποια ηλικία πρέπει μια γυναίκα να κάνει TEST PAP;

Όταν αρχίζουν οι σεξουαλικές σχέσεις και στη συνέχεια σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση, οπότε ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μειώνεται αλλά δεν μηδενίζεται.

Ποιος κάνει την εξέταση;

Ο γυναικολόγος ή ο κυτταρολόγος κάνουν τη λήψη του δείγματος.  Στη συνέχεια,  ο κυτταρολόγος, αφού εξετάσει στο μικροσκόπιο το υλικό της λήψης, κάνει τη διάγνωση.

Χρησιμότητα του TEST PAP

Με το PAP TEST επιτυγχάνεται η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε πρώιμο στάδιο, ώστε η θεραπεία του να είναι αποτελεσματική.

Εντοπίζει προκαρκινικές αλλοιώσεις  στα κύτταρα, που αν αφεθούν θα εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Επίσης, εντοπίζει αλλοιώσεις κυττάρων που οφείλονται στην παρουσία του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), τύποι του οποίου ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σχετικά με τον ιό HPV: Πάνω από 85% ανδρών και γυναικών υπολογίζεται ότι έρχονται σε επαφή με τον ιό στη διάρκεια της ζωής τους. Μερικοί τύποι του ιού χαρακτηρίζονται χαμηλού κινδύνου και άλλοι υψηλού κινδύνου. Οι τύποι της δεύτερης κατηγορίας ενδέχεται να προκαλέσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για να μην εξελιχθούν σε καρκίνο. Η ανίχνευση και η τυποποίηση του ιού μπορεί να γίνει με μοριακό έλεγχο (PCR).

Το TEST PAP επιβάλλεται να γίνεται και μετά τον εμβολιασμό για τον ιό των θηλωμάτων, για τον καλύτερο και πιο αξιόπιστο έλεγχο του τραχήλου της μήτρας.

THIN PREP

Το Thin Prep Pap Test, είναι η πρώτη - μετά από 50 χρόνια - εξέλιξη της δοκιμασίας κατά Παπανικολάου. Η ανώτερη ποιότητα του κολποτραχηλικού επιχρίσματος, το οποίο λαμβάνεται με απλή εφαρμογή της τεχνικής Thin Prep, οδήγησε τον αμερικάνικο οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων (FDA) εγκρίνει το 1996 τη νέα αυτή μέθοδο ως αντικαταστάτρια της συμβατικής μεθόδου. Η συλλογή του υλικού γίνεται με το νέο βουρτσάκι, το οποίο ταιριάζει ανατομικά στο τραχηλικό στόμιο με αποτέλεσμα  να γίνεται καλύτερη λήψη. Στη συνέχεια το βουρτσάκι βυθίζεται σε ειδικό μονιμοποιητικό υγρό χωρίς καθόλου υλικό και ακολουθεί η επεξεργασία του δείγματος με την βοήθεια μηχανήματος Thin Prep Processor. Στο τέλος έχουμε την αυτοματοποιημένη επίστρωση του υλικού σε ειδική αντικειμενοφόρο πλάκα απαλλαγμένο από στοιχεία (βλέννη, αίμα, μεγάλος αριθμός πολυμορφοπύρηνων),  τα οποία καλύπτουν τα επιθηλιακά κύτταρα. Με τον τρόπο αυτό ο κυτταρολόγος που έχει εξειδικευτεί στην  Κυτταρολογία υγρής φάσης μπορεί να εξετάσει το δείγμα των τραχηλικών επιθηλιακών κυττάρων τα οποία στο επίχρισμα Thin Prep είναι σε μονοεπίπεδες αθροίσεις με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διαγνωστική ακρίβεια και ευαισθησία της μεθόδου.

Η κυτταρολογία υγρής φάσης έχει αντικαταστήσει το 90% των Tεστ Παπανικολάου στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στα διεθνή Κυτταρολογικά Συνέδρια οι περισσότερες ανακοινώσεις για τον διαγνωστικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας αφορούν πλέον τα αποτελέσματα μελετών με την νέα μέθοδο.

Κλείστε το ραντεβού σας στην «ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ» στα τηλ. 2109703356 ή 2109705668 ή μέσω e-mail στο info@iepivlepsi.gr, καθημερινά 6:30 πμ - 9:00 μμ & Σάββατο 7:00 πμ - 2:30 μμ.