ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ: ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ Η5Ν8 ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

7 Μαρτίου, 2021
Γρίππη-πτηνών.jpg

Από τον Οκτώβριο του 2016 έχει εμφανιστεί στην Ευρώπη αυξημένος αριθμός επιβεβαιωμένων περιστατικών γρίπης τύπου Α (Η5Ν8) σε άγρια πτηνά και πουλερικά, οικόσιτα και εκτροφής.

«Αποθήκη» και φορέας του ιού γρίπης Η5Ν8 είναι κυρίως τα υδρόβια άγρια πτηνά, όμως έχει εντοπισθεί και σε άλλα είδη πτηνών, μη υδρόβιων.

Πρόκειται για στέλεχος υψηλής παθογονικότητας για τα πτηνά, με σοβαρές επιπτώσεις στην πτηνοτροφία, αλλά και δυνητικούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου. Μέχρι πρότινος, είχε εντοπιστεί μόνο σε πληθυσμούς πτηνών στη Ρωσία, την Ευρώπη, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αλλά δεν είχε αναφερθεί διεθνώς καμία μόλυνση στους ανθρώπους.

Ωστόσο, στα τέλη Δεκέμβριου του 2020, επτά (7) εργαζόμενοι σε πτηνοτροφείο στη Ρωσία βρέθηκαν θετικοί στον ιό γρίπης τύπου Α (Η5Ν8).

Η Ρωσία ανέφερε το γεγονός στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ώστε να υπάρχει η σχετική επαγρύπνηση.  Σύμφωνα με την Dr. Anna Popova, επικεφαλής του Οργανισμού Υγείας Καταναλωτών της Ρωσίας, οι εργάτες ανάρρωσαν πλήρως και τώρα είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Το στέλεχος Η5Ν8 είναι θανατηφόρο για τα πτηνά και είναι η πρώτη φορά που το εντοπίζουμε και σε ανθρώπους. Παρότι αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση, καθώς δε γνωρίζουμε αν και πότε μια μετάλλαξη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο μετάδοσης του ιού.

Εξάλλου, έτερα στελέχη της γρίπης των πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των τύπων Η5Ν1, Η7Ν9 και Η9Ν2, έχουν προσβάλει στο παρελθόν ανθρώπους.

Αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα δίνει τη μάχη της με την πανδημία COVID-19. Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή και ο υπερπληθυσμός της γης, δημιουργούν έντονη ανησυχία και για μελλοντικές επιδημίες που απειλούν την ανθρωπότητα.

Η πρόσφατη εμπειρία μας με τον κορωνοϊό μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.


Βάιος Σπυρόπουλος MD, Msc, PhD

Ιατρός Βιοπαθολόγος
Επιστημονικά Υπεύθυνος  του ομίλου διαγνωστικών κέντρων «ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ»

Newsletter

Εναρμόνιση με GDPR

 

Αρ. ΓΕΜΗ  130669301000

Γενικές πληροφορίες

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή 6:30 – 21:30
Σάββατο 7:00 – 15:00

© 2023 iepivlepsi | made by impressme.gr

Call Now