Νέο Τμήμα : Ηλεκτρομυογράφημα – Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

15 Δεκεμβρίου, 2023
electro-1200x499.jpg

ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΗΜΑ- ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑ 

ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΗΜΑ 

Τί είναι το ηλεκτρομυογράφημα

To ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ) είναι μια διαγνωστική εξέταση, που χρησιμοποιείται στην ιατρική για την αξιολόγηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας των μυών. Περιλαμβάνει την καταγραφή και ανάλυση των ηλεκτρικών σημάτων, τα οποία  παράγονται από τα μυϊκά κύτταρα όταν αυτά ενεργοποιούνται.

Που χρησιμοποιείται 

Το ΗΜΓ χρησιμοποιείται για τη διάγνωση πολλών παθήσεων. Ενδεικτικά:

  • Μυϊκές παθήσεις, όπως μυοπάθεια, μυϊκή δυστροφία, πολυμυοσίτιδα, 
  • Διαταραχές στην σύνδεση νεύρου-μυός, όπως στην μυασθένεια.
  • Παθήσεις των περιφερικών νεύρων, όπως ισχιαλγία, οσφυαλγία, πάρεση προσωπικού νεύρου, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και πολυνευροπάθειες, 
  • Παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως νόσος κινητικού νευρώνα ή πολιομυελίτιδα.
  • Διάφορες παθήσεις στις νευρικές ρίζες, όπως δισκοπάθεια του αυχένα ή της ΟΜΣΣ, αυχενικό, δισκοκήλες κ.τ.λ

Πως πραγματοποιείται η εξέταση 

Το ΗΜΓ περιλαμβάνει τη χρήση  μικρών ηλεκτροδίων, τα οποία ανιχνεύουν την ηλεκτρική δραστηριότητα που παράγεται από τα μυϊκά κύτταρα. Τα αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια συνδέονται στο δέρμα πάνω από τον μυ-στόχο, ενώ τα βελονοειδή ηλεκτρόδια (μικρές αποστειρωμένες βελόνες) εισάγονται στον μυ για την καταγραφή των σημάτων. Στη συνέχεια, τα καταγεγραμμένα σήματα ενισχύονται, φιλτράρονται και εμφανίζονται σε οθόνη ή καταγράφονται για ανάλυση.  Τόσο η τοποθέτηση των ηλεκτροδίων, όσο και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό νευρολόγο. 

Απαιτείται κάποια προετοιμασία ?

Η εξέταση είναι είναι ακίνδυνη και ανώδυνη. Δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, παρόλα αυτά, καλό είναι να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες. Συγκεκριμένα: 

  • Προτείνεται να φορέσετε άνετα ρούχα πριν φύγετε από το σπίτι σας, ώστε να νιώθετε χαλαροί και όχι πιεσμένοι πριν την εξέταση
  • Καλό θα ήταν να μη βάλετε κρέμα ή λοσιόν πριν την εξέτασή σας
  • Η περιοχή η οποία και θα εξεταστεί, πρέπει να είναι καθαρή, ώστε να τοποθετηθούν και να εφαρμοστούν τα ηλεκτρόδια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο
  • Σε περίπτωση που φοράτε βηματοδότη ή πάσχετε από κάποια πάθηση που επηρεάζει την πηκτικότητα του αίματος, οφείλετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας πριν την εξέταση περί τούτου.

ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑ (ΗΕΓ)

Τί είναι το ΗΕΓ

Το ηλεκτροεγκαφαλογράφημα  είναι μια ιατρική εξέταση που μετρά και καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Που χρησιμοποιείται 

Το ΗΕΓ χρησιμοποιείται συνήθως για τη διάγνωση και την παρακολούθηση καταστάσεων όπως η επιληψία, οι διαταραχές ύπνου και άλλες νευρολογικές διαταραχές.

Πως πραγματοποιείται η εξέταση 

Περιλαμβάνει την τοποθέτηση μικρών επιφανειακών  ηλεκτροδίων στο τριχωτό της κεφαλής για την ανίχνευση των ηλεκτρικών σημάτων που παράγονται από τους νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα). Αυτά τα σήματα, γνωστά ως εγκεφαλικά κύματα, στη συνέχεια ενισχύονται και καταγράφονται, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Τόσο η τοποθέτηση των ηλεκτροδίων, όσο και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό νευρολόγο. Είναι μια απλή και ανώδυνη εξέταση. 

Απαιτείται κάποια προετοιμασία ?

Πριν την εξέταση, θα χρειαστεί να κάνετε μια απλή προετοιμασία, περιλαμβάνει τα εξής:

  • Θα πρέπει να αποφύγετε την καφεΐνη για τουλάχιστον 8 ώρες πριν το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε κρέμες ή τζελ για τα μαλλιά πριν την εξέταση.
  • Αν παίρνετε κάποιο φάρμακο για την επιληψία, θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας αν είναι ασφαλές να το πάρετε πριν την εξέταση.
  • Θα σας ζητηθεί να περιορίσετε τις ώρες ύπνου σας πριν την εξέταση καθώς προτιμάται να νυστάζετε κατά τη διάρκειά της. Αυτό γίνεται διότι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ανιχνευθεί παθολογική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, κατά τον ύπνο ή μετά τη στέρηση του ύπνου.
  • Για την διενέργεια της εξέτασης ο εξεταζόμενος πρέπει να έχει λουστεί (εάν είναι δυνατόν με πράσινο σαπούνι), να μην έχει χρησιμοποιήσει προϊόντα μαλλιών ή μαλακτικές λοσιόν και να μην είναι νηστικός (να έχει φάει την τελευταία μισή με μία ώρα πριν την εξέταση).

Το νέο αυτό τμήμα, έρχεται να συμπληρώσει τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες του κέντρου μας. Στην ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ φροντίζουμε, πάντα με αίσθημα ευθύνης, ο εξεταζόμενος να έχει κορυφαίες υπηρεσίες υγείας. Το ΗΜΓ και το ΗΕΓ γίνεται από τον ειδικό ιατρό νευρολόγο με τη βοήθεια των πλέον σύγχρονων μέσων.

Αν επιθυμείτε κι εσείς να πραγματοποιήσετε την συγκεκριμένη εξέταση, μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας, γρήγορα και εύκολα στο 2109703356. Το ραντεβού διαρκεί 30-60 min.  Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε απορία που αφορά την εξέταση.

Newsletter

Εναρμόνιση με GDPR

 

Αρ. ΓΕΜΗ  130669301000

Γενικές πληροφορίες

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή 6:30 – 21:30
Σάββατο 7:00 – 15:00

© 2023 iepivlepsi | made by impressme.gr

Call Now