Ποιος είναι ο μυστηριώδης ιός Wuhan για τον οποίο ανησυχεί η παγκόσμια κοινότητα?

23 Ιανουαρίου, 2020
Wuhan.jpg

Ποιος είναι ο μυστηριώδης ιός Wuhan για τον οποίο ανησυχεί η παγκόσμια κοινότητα?

Πρόσφατα, η εικόνα εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, το οποίο φορούσε ειδικές στολές και έκανε έλεγχο σε πληθώρα πτήσεων στην Κίνα για το νέο ιό Γουχαν προκάλεσε πανικό. 

Ο ιός αυτός πήρε το όνομά του από την πόλη Γουχαν της Κίνας, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά και πλέον αριθμούμε περισσότερα από 500 περιστατικά (22/01/2020), κυρίως στο Γουχαν. Ο  ιός έχει εντοπιστεί επίσης στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και το Σενζέν. Η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη και η Νότιος Κορέα ανέφεραν επίσης περιστατικά που σχετίζονται με το νέο αυτό ιό,  ενώ επιβεβαιώθηκε και το πρώτο κρούσμα στις Η.Π.Α. Πρόκειται για ένα νεαρό άνδρα 30 ετών, ο οποίος είχε ταξιδέψει στο Γουχαν.  Από τους ασθενείς που νόσησαν μέχρι σήμερα 17 άνθρωποι έχουν πεθάνει. 

Τι είναι όμως αυτός ο μυστηριώδης ιός? Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος Κοροναϊού (coronavirus),   o οποίος  προκαλεί ένα είδος πνευμονίας και  μπορεί νε μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, όπως  επιβεβαίωσε η Κίνα.

Coronavirus. Πηγή: 

https://www.news-medical.net/news/20200115/Woman-from- 

Chinese-city-Wuhan-lands-in-Bangkok-with-mysterious-Corona-virus-infection.aspx

Αύξηση της ανησυχίας ότι μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχό μας η επιδημία αυτή, προκαλεί το γεγονός ότι η έξαρση των κρουσμάτων  συμπίπτει με το ότι εκατομμύρια Κινέζοι προετοιμάζονται να ταξιδέψουν για τις διακοπές της σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

Αν και το ξέσπασμα του ιού πιστεύεται ότι προήλθε από μια τοπική αγορά, αξιωματούχοι και επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καθορίσει πώς ακριβώς εξαπλώθηκε.

Η υπόθεση έχει ξυπνήσει αναμνήσεις από τον ιό SARS-επίσης ένα κοροναϊό-που σκότωσε 774 ανθρώπους στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε δεκάδες χώρες, κυρίως στην Ασία. Η ανάλυση του γενετικού κώδικα του νέου ιού δείχνει ότι είναι στενά συνδεδεμένος με τον ιό SARS.

Ειδικοί στο ΗΒ είπαν στο BBC, ότι ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι λένε οι επίσημοι αριθμοί, μιλώντας ακόμα και για 1700 κρούσματα !

Τι  ξέρουμε για τον ιό

O Ιός 2019-nCoV, όπως έχει επισημανθεί, θεωρείται ότι είναι ένα νέο στέλεχος κοροναϊού, που δεν έχει αναγνωριστεί προηγουμένως στον άνθρωπο. Οι κοροναϊοί είναι μια ευρεία οικογένεια ιών, αλλά μόνο έξι (επτά με τον νέο) είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Ενοχοποιούνται  για το κοινό κρυολόγημα, αλλά και για σοβαρότερες λοιμώξεις, τόσο του αναπνευστικού, όσο και του γαστρεντερικού σωλήνα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η κύρια πηγή είναι ζωική,  αλλά μπορεί να συμβεί και μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Τα σημάδια της λοίμωξης περιλαμβάνουν αναπνευστικά συμπτώματα, πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστικά προβλήματα

Coronavirus. Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Coronavirus

Πως μπορώ να προστατευτώ?

  • Σωστό πλύσιμο των χερών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Βοηθήστε επίσης τα μικρά παιδιά να κάνουν το ίδιο. Αν δεν είναι διαθέσιμα νερό και σαπούνι, τότε χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.
  • Καλύψτε την μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντηλο, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και στη συνέχεια πετάξτε το στο καλάθι απορριμμάτων.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια.
  • Αποφύγετε την στενή επαφή, όπως ανταλλαγή φιλιού, με άτομα που είναι άρρωστα.
  • Αποφύγετε  την κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων ή άλλων οικιακών σκευών με άτομα που είναι άρρωστα.
  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά επιφάνειες όπως ο πάγκος της κουζίνας, τα πόμολα, οι πόρτες και τα παιχνίδια των παιδιών.
  • Αποφύγετε  την επαφή με άγνωστα ζώα, 
  • Μαγειρεύετε επιμελώς κρέας και αυγά  

Στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα. Ιδιαίτερη προσοχή στις παραπάνω οδηγίες συνιστάται στους ταξιδιώτες προς Κίνα και γενικότερα την Ασία. 

Πηγές

  1. https://www.news-medical.net/news/20200115/Woman-from-Chinese-city-Wuhan-lands-in-Bangkok-with-mysterious-Corona-virus-infection.aspx
  2. https://www.businessinsider.com/china-virus-wuhan-outbreak-medics-scan-plane-passengers-2020-1
  3. https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51171035
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Coronavirus

Newsletter

Εναρμόνιση με GDPR

 

Αρ. ΓΕΜΗ  130669301000

Γενικές πληροφορίες

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή 6:30 – 21:30
Σάββατο 7:00 – 15:00

© 2023 iepivlepsi | made by impressme.gr

Call Now