ΝΕΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ DEXA ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ!

23 Μαίου, 2019 0
λιπομετρηση-1200x800.jpg

TI EINAI H ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ.

«Λιπομέτρηση» είναι η διαδικασία με την οποία μετράμε το ποσοστό λίπους στο σώμα, σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ DEXA ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗΣ.

Η μέθοδος DEXA  (με την οποία πραγματοποιείται και η μέτρηση οστικής πυκνότητας), αποτελεί την κορυφαία μέθοδο λιπομέτρησης, καθώς με τη βοήθειά της μπορούμε να εκτιμήσουμε με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια (> 99%) το ποσοστό της μυικής μάζας και του λιπώδους ιστού, τόσο σε μία συγκεκριμένη περιοχή, όσο και σε ολόκληρο το σώμα. Από την άλλη πλευρά, όλες οι λοιπές μέθοδοι λιπομέτρησης (π.χ ζυγαριές λιπομέτρησης-αγωγιμότητας, δερματοπτυχία κ.α) εστιάζουν μόνο στο λιπώδη και μη λιπώδη ιστό του ενδιαφερομένου, με αποτέλεσμα οι τιμές των αντίστοιχων μετρήσεων να μην είναι ορθές και ακριβείς και, ως εκ τούτου, να μην εξυπηρετείται ο αντικειμενικός σκοπός της ίδιας της λιπομέτρησης.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗ  ΜΕΘΟΔΟ DEXA.

Συνοπτικά, η μέθοδος DEXA απευθύνεται:

  • σε άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος, καθώς με τη βοήθεια της εξέτασης αυτής επιτυγχάνεται η κλινική αξιολόγηση των μεταβολών του λίπους και του μυϊκού ιστού εκάστου εξεταζομένου. Στις μέρες μας έχει καταστεί ευρέως γνωστό, ότι πολλές δίαιτες, παρόλο που θα έπρεπε να στοχεύουν στη μείωση του λίπους, οδηγούν τελικά στη μείωση της μυϊκής μάζας, γεγονός που όχι απλά δεν είναι επιθυμητό, αλλά μπορεί να καταστεί και ιδιαιτέρως επιβλαβές για την υγεία. Τη λύση για την αποφυγή της μείωσης του μυϊκού ιστού, δίνει η μέθοδος DEXA, μέσω της μέτρησης του RMR (θερμίδες βασικού μεταβολισμού), η οποία μπορεί να χρησιμεύσει στο σχεδιασμό μίας αποτελεσματικής δίαιτας, με στόχο την αύξηση της μυϊκής μάζας του εξεταζομένου.
  • σε επαγγελματίες αθλητές που παρακολουθούν στενά το σωματικό τους βάρος ή βρίσκονται σε περίοδο αποκατάστασης από τραυματισμό, καθώς δύνανται: (α) να πληροφορηθούν το ποσοστό λίπους και μυϊκής μάζας σε κάθε μέρος του σώματός τους (κορμός, δεξί-αριστερό άκρο κ.α.) και (β) να σχεδιάσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης και διαιτολογίου που θα τους βοηθήσει να επιτύχουν γρηγορότερα τους προσωπικούς τους στόχους,
  • σε άτομα με καρδιοπάθεια, υπέρταση ή/και υπερχοληστερολαιμία,
  • σε άτομα με χρόνια νοσήματα που χρήζουν διατροφικής υποστήριξης λόγω σακχαρώδους διαβήτη, υποθυρεοειδισμού, νόσου του Crohn, κοιλιοκάκης, HIV, αρθρίτιδας, Χ.Α.Π., καρκίνου κ.α.
  • σε άτομα τρίτης ηλικίας.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ DEXA.

Με τις πληροφορίες που μας δίνει η ολική ανάλυση σώματος με τη μέθοδο DEXA, μπορούμε:

    • να σχεδιάσουμε μία εξατομικευμένη δίαιτα και ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης για κάθε ενδιαφερόμενο,
    • να παρακολουθούμε στενά τα αποτελέσματα του εξεταζομένου, ώστε να αναπροσαρμόζουμε το πρόγραμμα άσκησης – διαιτολογίου του, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.
    • να επιτυγχάνουμε τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια στις μετρήσεις μας ( αποτελεί τη μέθοδο αναφοράς στη λιπομέτρηση).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!

Θα πρέπει πάντα να θυμάστε ότι:

  • η λιπομέτρηση δε συμπεριλαμβάνεται στις συνταγογραφούμενες εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ.
  • Ο εξεταζόμενος  παραλαμβάνει αυθημερόν τα αποτελέσματά του, μετά το πέρας της εξέτασης.
  • Ενημερωθείτε από τη γραμματεία μας για την προετοιμασία πριν από την εξέταση

Newsletter

Εναρμόνιση με GDPR

 

Αρ. ΓΕΜΗ  130669301000

Γενικές πληροφορίες

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή 6:30 – 21:30
Σάββατο 7:00 – 15:00

© 2023 iepivlepsi | made by impressme.gr

Call Now