Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την εποχική γρίπη (2018 – 2019)

24 Ιανουαρίου, 2019 0
gripi-kopela-emvolia-1200x800.jpg

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΙΠΗ;

Η γρίπη είναι λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, που οφείλεται στον ιό της γρίπης (Influenzae virus).  Ο ιός της γρίπης είναι RNA ιός και διακρίνεται σε τρεις τύπους – είδη : A,B και C. Οι ιοί τύπου Α και Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, προκαλώντας μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρές επιδημίες, ενώ ο τύπος C είναι πιο σπάνιος  και προκαλεί συνήθως ηπιότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, κυρίως σε μικρά παιδιά.  Ο τύπος Α διακρίνεται σε υποτύπους με βάση δύο επιφανειακά αντιγόνα: την Haemaglutinin (H) και την Neuronaminidose (N). Φέτος δεν έχει εμφανιστεί κάποιος καινούργιος υπότυπος και εξακολουθούν να ενοχοποιούνται για τα κρούσματα γρίπης τύπου Α  κυρίως ο Η1Ν1 και  ο Η3Ν2.

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΓΡΙΠΗ;

Κρούσματα γρίπης εμφανίζονται κάθε χρόνο με αυξημένη συχνότητα κατά τους χειμερινούς μήνες, που ορισμένες φορές λαμβάνουν την μορφή επιδημίας σε ορισμένες περιοχές ή και πανδημίας κάθε 10-30 χρόνια. Σε ένα συγκεκριμένο πληθυσμό μια επιδημία διαρκεί 5-7 εβδομάδες και μπορεί να συνδυάζεται με προσβολή του 10-20% των κατοίκων. Στην Ελλάδα η περίοδος της γρίπης διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, µε έξαρση μεταξύ Ιανουαρίου – Μαρτίου. Το ποσοστό προσβολής των παιδιών είναι μεγαλύτερο, ενώ οι ηλικιωμένοι νοσηλεύονται σε μεγαλύτερο ποσοστό στα νοσοκομεία. Οι επιδημίες προκαλούνται συνήθως από τον τύπο Α και οφείλονται σε μεταβολή της δομής της επιφάνειας του ιού, που έχει σαν αποτέλεσμα τα νέα στελέχη να προκαλούν νέα λοίμωξη, παρά την παρουσία αντισωμάτων κατά των προηγούμενων υποτύπων του ιού.  Ο υπότυπος ΑΗ3Ν2 προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από τον υπότυπο ΑΗ1Ν1, ενώ ο τύπος Β έχει ενδιάμεση παθογονικότητα.  Η τελευταία μεγάλη πανδημία ήταν του Ηong Kong το 1968-1970.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΟΥΝ;

Η νόσος, μετά από σύντομη περίοδο επώασης 1-4 ημερών, εισβάλλει απότομα με χαρακτηριστικά έντονα γενικά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν :

 • Υψηλό πυρετό
 • Ρίγος
 • Κεφαλαλγία
 • Μυαλγίες-αρθραλγίες
 • Κακουχία και ανορεξία
 • Από το αναπνευστικό: ρινίτιδα-πονόλαιμος-ξηρός βήχας (ήπια στην αρχή και εντονότερα αργότερα)
 • Από τους οφθαλμούς : πόνος, δακρύρροια, φωτοφοβία

Τα γενικά συμπτώματα της νόσου διαρκούν 2-7 ημέρες στους περισσότερους ασθενείς, ενώ η ρινίτιδα, ο βήχας και η κακουχία μπορεί να επιμένουν μέχρι και 2 εβδομάδες ή και περισσότερο μετά την πτώση του πυρετού.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να με ανησυχήσουν;

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν στα παιδιά θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι:

 • Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
 • Γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
 • Κυάνωση
 • Άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής
 • Μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία
 • Διέγερση ή σπασμοί
 • Επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των

συμπτωμάτων της γρίπης, καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κλπ.)

Όσον αφορά στους ενήλικες, τα συμπτώματα για τα οποία θα πρέπει να

συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας είναι τα εξής:

 • Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
 • Δύσπνοια
 • Πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
 • Λιποθυμικά επεισόδια
 • Σύγχυση
 • Πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Η γρίπη στους περισσότερους ασθενείς διαδράμει, συνήθως, χωρίς επιπλοκές.  Σε μερικούς, όμως, ασθενείς μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές κυρίως από το αναπνευστικό αλλά και άλλα συστήματα. Ορισμένες δευτερογενείς επιπλοκές μπορεί να αποβούν θανατηφόρες πολύ γρήγορα και ιδιαίτερα σε υπερήλικες, ανοσοκατασταλμένους και πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.

ΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;

 1. Άτομα ηλικίας 65 χρόνων και άνω.
  2. Ένοικοι γηροκομείων ή άλλων ιδρυμάτων με ενοίκους με χρόνιες ασθένειες.
  3. Παιδιά και ενήλικες με χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων ή του καρδιαγγειακού συστήματος.
  4. Άτομα με χρόνια νεφρική νόσο.
  5. Άτομα με χρόνια μεταβολική νόσο, συμπεριλαμβανομένου και του σακχαρώδη διαβήτη.
  6. Άτομα με ΗΙV λοίμωξη.
  7. Ανοσοκατασταλμένα άτομα.
  8. Άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία ή άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.
  9. Παιδιά και έφηβοι που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη.
 2. Έγκυοι μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον ασθενών που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες υψηλού κινδύνου ως ακολούθως:

 • Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Παραϊατρικό προσωπικό.
 • Προσωπικό σε γηροκομεία και σε άλλα ιδρύματα με ενοίκους με χρόνιες παθήσεις.
 •  Άτομα στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς.
 • Λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και πτηνοτρόφοι.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ;

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής  βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών σταγονιδίων. Σπανιότερα μεταδίδεται από άπλυτα χέρια που τοποθετούμε στο στόμα ή στη μύτη, αφού έχουμε ακουμπήσει επιφάνειες, οι οποίες έχουν μολυνθεί από μεταφερόμενα σταγονίδια.  Παράγοντες, όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός  (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

ΓΙΑ ΠΟΣΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΙΠΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ;

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μια ημέρα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα μέχρι 5 με 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από ιούς διαφορετικούς από τους ιούς της γρίπης ( π.χ. ρινοϊός ). Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ελαφρά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος), διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια συμβαίνουν επιπλοκές. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ιατρό του, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση μεταξύ γρίπης και κοινού κρυολογήματος.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ;

Η διάγνωση της γρίπης γίνεται συνήθως από τον κλινικό ιατρό με βάση τα συμπτώματα. Επειδή, όμως, είναι δύσκολο πολλές φορές  να ξεχωρίσουμε τη γρίπη από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού απαιτούνται ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρακτικά δύο τύποι εξετάσεων χρησιμοποιούνται στη καθημερινή κλινική πράξη, για την εκτέλεση των οποίων χρειαζόμαστε ρινικό ή φαρυγγικό δείγμα:

 • Ανίχνευση του αντιγόνου των ιών της γρίπης τύπου Α και τύπου Β με ανοσοχρωματογραφία. Αυτή η μέθοδος είναι ταχεία (έχουμε αποτέλεσμα εντός 30 min), αλλά μπορεί σε λίγες περιπτώσεις να δώσει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα

( ευαισθησία 92% και ειδικότητα 99% ).

 • Μοριακό έλεγχο (PCR). Η μέθοδος αυτή έχει ευαισθησία και ειδικότητα που αγγίζει το 100%. Σε περιστατικά που υπάρχει έντονη κλινική υποψία και με την ταχεία μέθοδο έχουμε αρνητικό αποτέλεσμα για γρίπη, συνίσταται δεύτερος έλεγχος με PCR . Τέλος, με το μοριακό έλεγχο, εκτός από το να έχουμε τύπο Α ή Β, μπορούμε να διακρίνουμε και υποτύπους ( ΑΗ3Ν2 & ΑΗ3Ν1 ).

 Στην ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ πραγματοποιούνται και οι δύο εξετάσεις με ταχύτητα και συνέπεια. Χρησιμοποιούνται κορυφαία αντιδραστήρια από το έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό μας

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ;

 1. Εμβολιασμός κάθε χρόνο.  Αφορά στους ασθενείς υψηλού κινδύνου που αναφέρουμε πιο πάνω, καθώς και το ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό. Το εμβόλιο καλό είναι να γίνεται Οκτώβριο ή αρχές Νοεμβρίου. Οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συνεχώς. Γενικά, σε κάθε περίοδο γρίπης κυκλοφορούν στελέχη του ιού που έχουν μικρές διαφορές από αυτά της προηγούμενης περιόδου. Για το λόγο αυτό, η σύνθεση του εμβολίου αλλάζει κάθε χρόνο.
 2. Καλή υγιεινή των χεριών με συχνό πλύσιμο.
 3. Όταν νοσούμε, προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας  με τη  χρήση μάσκας και διατηρώντας αερισμένο τον χώρο μας.  Πλένουμε συχνά και καλά τα χέρια μας.
 4. Αποφυγή κλειστών χώρων σε περιόδους επιδημίας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες αντιιικών φαρμάκων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία, αλλά και προληπτικά όταν βρεθούμε σε επαφή με ασθενή.

 • Οι αναστολείς της νευραμινιδάσης (μιας βασικής πρωτεΐνης του ιού της γρίπης), κυρίως η ζαναμιβίρη και η οσελταμιβίρη, που είναι δραστικοί έναντι και των δύο τύπων ιού γρίπης Α και Β.
 • Τα παλαιότερα φάρμακα, αμανταδίνη και ριμανταδίνη, που είναι όμως δραστικά έναντι μόνο του ιού της γρίπης τύπου Α. Πολλά στελέχη, όμως, του  ιού της γρίπης, έχουν αναπτύξει αντοχή σε αυτά τα δύο φάρμακα και για αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται περιορισμένα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα φάρμακα δεν αντικαθιστούν το εμβόλιο. Χρησιμεύουν για να μειώσουμε την ένταση των συμπτωμάτων, να μειώσουμε κατά 1 με 2 ημέρες τη χρονική διάρκεια της νόσου και ενδεχομένως να προλάβουμε επιπλοκές. Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί στον ιατρό του, ο οποίος θα καθορίσει αν χρειάζεται να λάβει θεραπεία.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η γρίπη  θα είναι παρούσα για μερικούς μήνες. Αυτό που χρειάζεται είναι να είμαστε ψύχραιμοι και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ιατρών.  Ο εμβολιασμός των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και η ευσυνειδησία όσον αφορά στην προφύλαξη των συνανθρώπων μας, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής αποτελούν σημεία κλειδιά για τον περιορισμό της νόσου.

Βάιος Σπυρόπουλος MD, Msc

Ιατρός Βιοπαθολόγος

Επιστημονικά υπεύθυνος «ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ»


Γράψτε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιοποιηθεί. Required fields are marked *


Newsletter

Εναρμόνιση με GDPR

 

Αρ. ΓΕΜΗ  130669301000

Γενικές πληροφορίες

Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή 6:30 – 21:30
Σάββατο 7:00 – 15:00

© 2023 iepivlepsi | made by impressme.gr

Call Now